Ρ/Σ ΣΗΜΑΝΤΡΟ ΤΗΣ ΧΙΑΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ: Πώς τα επιτραπέζια παιχνίδια ωφελούν τα μικρά παιδιά

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΛΑΤΡΕΥΤΙΚΗΣ ΔΙΑΚΟΝΙΑΣ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ

.. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΛΑΤΡΕΥΤΙΚΗΣ ΔΙΑΚΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΧΙΟΥ κ. ΜΑΡΚΟΥ Κυριακή 08.10.2023 Ἱερός Ναός Ἁγίου Δημητρίου Νέου Φαλήρου (Θεία Λειτουργία). Κυριακή 15.10.2023 Ἱερός Ναός Ἁγίου Γεωργίου Ναυπλίου (Θεία Λειτουργία). Τρίτη 17.10.2023 Ἱερός Ναός Ἁγίου Λουκᾶ Λειβαδίων (Μ.Ἑσπερινός, ὣρα 18.30). Τετάρτη 18.10.2023 Ἱερός Ναός Ἁγίου Λουκᾶ Βαρβασίου (Θεία Λειτουργία). Τετάρτη 18.10.2023 Ἱερός Μητροπολιτικός Ναός Χίου (Ἑσπερινός - Θ. Κήρυγμα, ὥρα 18.30). Παρασκευή 20.10.2023 Ἱερός Ναός Ἁγίας Ματρώνης Καταβάσεως (Θεία Λειτουργία). Δευτέρα 23.10.2023 Ἱερός Ναός Ἁγίου Ἰακώβου πόλεως Χίου (Θεία Λειτουργία). Πέμπτη 26.10.2023 Ἱερός Ναός Ἁγίου Δημητρίου Νέου Φαλήρου (Θεία Λειτουργία). Σάββατον 28.10.2023 Ἱερός Μητροπολιτικός Ναός Χίου (Θεία Λειτουργία - Δοξολογία). . .

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΖΩΝΤΑΝΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ

Πώς τα επιτραπέζια παιχνίδια ωφελούν τα μικρά παιδιά

o-CHILD-BOARD-GAME-facebook 

Αυτό που τα παιδιά θέλουν περισσότερο από οτιδήποτε άλλο είναι να βρίσκονται μαζί με τους γονείς τους. Ζητούν από εμάς να τα ακούσουμε, να παίξουμε μαζί τους και να διασκεδάσουμε. Τίποτα δεν ανεβάζει την αυτοεκτίμησή τους περισσότερο από αυτό. Μια οικογενειακή συγκέντρωση για επιτραπέζια παιχνίδια είναι ένας θαυμάσιος τρόπος για να περάσουμε ευχάριστο και χαλαρό χρόνο παρέα. Ένα επιπλέον όφελος είναι πως τα επιτραπέζια παιχνίδια μπορούν να έχουν έναν εκπαιδευτικό χαρακτήρα, ενώ παράλληλα ικανοποιούν τις ανταγωνιστικές τάσεις των παιδιών και την ανάγκη τους να αποκτήσουν καινούργιες δεξιότητες. Μερικές τέτοιες δεξιότητες είναι οι εξής: η αναγνώριση γραμμάτων και αριθμών, η καταμέτρηση, η ομαδοποίηση, η αναγνώριση των χρωμάτων, η όξυνση των αντανακλαστικών και η επιδεξιότητα.
Για να έχουν τα παιχνίδια εκπαιδευτικό χαρακτήρα, δεν είναι απαραίτητο να είναι γνωστικού τύπου. Από την ίδια τη φύση τους τα επιτραπέζια παιχνίδια προάγουν την κοινωνικότητα, την επικοινωνία και την διαχείριση της αλληλεπίδρασης με τους υπόλοιπους. Ακόμα, τα επιτραπέζια παιχνίδια αναπτύσσουν την ικανότητα συγκέντρωσης και επιμηκύνουν την διάρκεια συνεχούς ενασχόλησης του παιδιού με κάτι συγκεκριμένο, αφού τα ενθαρρύνουν να ολοκληρώσουν κάτι που είναι συναρπαστικό και διασκεδαστικό.
Ακόμη και τα πιο απλά επιτραπέζια παιχνίδια κρύβουν βαθύτερα μηνύματα για τη ζωή, όπως είναι για παράδειγμα το φιδάκι: η τύχη μας μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή, τόσο προς το καλύτερο, όσο και προς το χειρότερο. Επίσης ένα μήνυμα αναπόσπαστα συνδεδεμένο με τα επιτραπέζια παιχνίδια είναι ότι δεν πρέπει να παραιτούμαστε ποτέ.
Επιπλέον, τα επιτραπέζια παιχνίδια έχουν κανόνες. Μέσα σε ένα τόσο περίπλοκο περιβάλλον, τα παιδιά έχουν ανάγκη να περιορίζονται από όρια, για να αισθάνονται ασφάλεια. Έτσι, τα παιχνίδια μπορούν να βελτιώσουν τον επιθετικό χαρακτήρα των μικρών παιδιών, εξελίσσοντας την προσωπικότητά τους προς μια πιο κοινωνικοποιημένη εκδοχή.
Κάτι που πρέπει να μην ξεχνάμε είναι πως τα παιδιά παίρνουν τα παιχνίδια στα πολύ σοβαρά. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να τα καθοδηγούμε ως προς τον ανταγωνισμό. Όταν κερδίζουν πετούν από χαρά, αλλά όταν χάνουν δεν είναι πάντα σε θέση να διαχειριστούν τη λύπη τους. Κατά την προσχολική ηλικία, μια λύση είναι να τα “αφήνουμε” να κερδίζουν γα να χαίρονται. Όμως σε μεγαλύτερη ηλικία, είναι σκόπιμο να τους περάσουμε το μήνυμα του “Ευ αγωνίζεσθαι”. Μάλιστα, αυτό είναι και το σπουδαιότερο παράπλευρο όφελος των επιτραπέζιων παιχνιδιών.
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου