Ρ/Σ ΣΗΜΑΝΤΡΟ ΤΗΣ ΧΙΑΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ: Ο θαλασσοδαρμένος Άγιος

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΖΩΝΤΑΝΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ


Πατήστε στην εικόνα για απευθεία μετάδοση

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΛΑΤΡΕΥΤΙΚΗΣ ΔΙΑΚΟΝΙΑΣ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ

.. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΛΑΤΡΕΥΤΙΚΗΣ ΔΙΑΚΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΧΙΟΥ κ. ΜΑΡΚΟΥ Παρασκευή 29.03.2024, Ἱερός Ναός Ζωοδόχου Πηγῆς Λετσαίνης. (Β’ Χαιρετισμοί, ὣρα 19.00'). Σάββατον 30.03.2024, Ἱερός Ναός Ἁγίων Ἀναργύρων Ἐγκρεμοῦ. (Ἑσπερινός, ὥρα 17.30'). Κυριακή 31.03.2024, Ἱερός Ναός Ταξιαρχῶν Μεστῶν. (Θεία Λειτουργία). Κυριακή 31.03.2024, Ἱερός Μητροπολιτικός Ναός Χίου. (Κατανυκτικός Ἑσπερινός - Θ. Κήρυγμα, ὣρα 18.00'). .

Ο θαλασσοδαρμένος Άγιος

ainikolas
Του Αρχιμ. Γρηγορίου Κωνσταντίνου | Romfea.gr
Ο Αϊ-Νικόλας ο θαλασσοδαρμένος, των θαλασσών ο άγιος, ο φιλόλαος και προστάτης των ναυτικών, και όλων των πτωχών και πονεμένων συμπαραστάτης, τιμάται σήμερα όλως ιδιαιτέρως από όλο τον ορθόδοξο λαό και σε ολόκληρη την οικουμένη.
Την ημέρα αυτή του αγίου πανηγυρίζουν όλα τα εξωκλήσια που στέκονται στις διάφορες παραλίες ως άγρυπνοι φρουροί ευλογούντες και συμπλέοντες με τους ναυτικούς μας.
Ο άγιος ως αρχιεπίσκοπος Μύρων της Λυκίας της Μικράς Ασίας, είναι συνεχώς παρών και αναμεσά μας. Ο άγιος ήταν και είναι φιλάνθρωπος και φιλόπτωχος, υπερασπιστής της αλήθειας και του δικαίου.

Οι άγιοι της Εκκλησίας μας καταχωρημένοι στο εορτολόγιο έχουν προνόμιο να μας παρηγορούν.
Η μεγάλη ταραχή που υπάρχει και ζούμε στις ημέρες μας έχουμε την ανάγκη της επισκέψεως αυτών. Η οικονομική, πνευματική και ηθική κρίση των τελευταίων χρόνων, ελπίζει και αναμένει βοήθεια από τον ουρανό.
Ο Άγιος Νικόλαος στην εποχή του υπήρξε προστάτης των πεινασμένων και πονεμένων συνανθρώπων του. Πολλά τα θαύματά του.
Η τότε εποχή μοιάζει και με τη δική μας. Υπήρχε στέρηση, φτώχεια, ανάγκες, δυστυχίες και απογοητεύσεις, αλλά όμως δεν έλειπε η ελεημοσύνη, η παρηγοριά και η πνευματική τόνωση.
Ο Αϊ Νικόλας είναι ένα φωτεινό παράδειγμα. Μια εποχή όπως η σημερινή που προσφέρει κάποιες ευκολίες και ανέσεις, αλλά συγχρόνως σύγχυση και ταραχή, ο άγιος μας καθοδηγεί από ψηλά.
Πολλοί είναι αυτοί που θέλουν να πάρουν τη θέση του Θεού στη ζωή μας. Η πονηρία και η κακία βρίσκει τρόπους να μπει στα βάθη της ψυχής και να μας παγιδεύσει. Ο Άγιος όμως μας ελευθερώνει.
Μερικοί από τους συνανθρώπους μας υποτιμούν τους αγίους ενώ άλλοι τους υπερτιμούν, υποτιμώντας έτσι το πρόσωπο του Χριστού.
Οι άγιοι, όπως γνωρίζουμε, είναι καλοί και έμπιστοι φίλοι, σφοδροί πρεσβευτές, στοργικοί μεσίτες.
Ο Άγιος Νικόλαος διαβαίνει θάλασσες και στεριές για να προστατεύει και να σώζει αυτούς που είναι σε κίνδυνο.
Είναι ένας γνωστός, αγαπητός και σεβαστός άγιος. Στέκεται με θάρρος μπροστά στον Χριστό κι εκείνος τον ακούει πρόθυμα.
Γι’ αυτό είναι τόσο λαοφίλητος. Οι εικόνες του με τα ασημένια «πουκάμισα», με τα πολλά τάματα και τα καντήλια θαυματουργούν σε όσους τις ασπάζονται με θερμή πίστη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου