Ρ/Σ ΣΗΜΑΝΤΡΟ ΤΗΣ ΧΙΑΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ: Ι. ΝΑΟΣ ΑΓΙΩΝ ΒΙΚΤΩΡΟΣ, ΜΗΝΑ ΚΑΙ ΒΙΚΕΝΤΙΟΥ (ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΝΑΟΣ ΧΙΟΥ)

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΖΩΝΤΑΝΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ


Πατήστε στην εικόνα για απευθεία μετάδοση

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΛΑΤΡΕΥΤΙΚΗΣ ΔΙΑΚΟΝΙΑΣ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ

.. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΛΑΤΡΕΥΤΙΚΗΣ ΔΙΑΚΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΧΙΟΥ κ. ΜΑΡΚΟΥ Σάββατον 25.05.2024, Ἱερός Ναός Ἁγίου Γεωργίου Βροντάδου. (Μ. Ἑσπερινός, ὥρα 19.00'). Κυριακή 26.05.2024, Ἱερός Μητροπολιτικός Ναός Χίου. (Θεία Λειτουργία). .

Ι. ΝΑΟΣ ΑΓΙΩΝ ΒΙΚΤΩΡΟΣ, ΜΗΝΑ ΚΑΙ ΒΙΚΕΝΤΙΟΥ (ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΝΑΟΣ ΧΙΟΥ)

Ο σημερινός Ναός των Αγίων Μηνά, Βίκτωρος και Βικεντίου ήταν στην παλαιά εποχή μικρό μοναστήρι.  Για πρώτη φορά εκτίσθη κατά την Γενουατοκρατία (1346-1566μ.Χ.), σε ρυθμό βασιλικής.  Ήταν διηρημένος σε τρία κλίτη, που χωρίζονταν με πορφυρίτη και οφίτη.  Είχεν εσωνάρθηκα και οι τοίχοι ήταν αγιογραφημένοι.
  Το 1822 επυρπολήθη από τους Τούρκους και το 1840 ανοικοδομήθη με απόφαση του Μητροπολίτου Χίου Κοσμά.  Με την επίμονη προσπάθεια του ιδίου, ανεκυρήχθη μητροπολιτικός Ναός.  Τότε για πρώτη φορά ακούστηκε να κτυπά εκεί καμπάνα.

  Το 1881 κατέπεσε από το φοβερό σεισμό και με πολλές θυσίες ανηγέρθη ο σημερινός μεγαλοπρεπής Ναός, αληθινό στολίδι της πόλεως μας, αλλά και λιμάνι πραγματικό γαλήνης και προσευχής.
  Προϊστάμενος του Ι. Μητροπολιτικού Ναού Χίου ο Πρωτοπρεσβύτερος Πατήρ Στυλιανός Μανώλης.
  Στους χώρους του Ι. Μητροπολιτικού Ναού, με την ευθύνη του αιδεσιμοτάτου Πρωτοπρεσβυτέρου Στυλ. Μανώλη απο το 1993 λειτουργεί επιτυχώς εκκλησιαστικός ραδιοφωνικός σταθμός υπό την επωνυμία "Σήμαντρο" της Χιακής Εκκλησίας, που εκπέμπει στους 93,1 FM.
  Το πρόγραμμα του ραδιοφωνικού σταθμού "Σήμαντρο", εκπέμπεται 24 ώρες το 24ωρο και ακούγεται εκτός από τη Χίο και σε πολλά άλλα νησιά του Αιγαίου.
  Το έμψυχο δυναμικό του Ρ/Σ αποτελούν σαράντα και πλέον παραγωγοί που προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους.
Αγιοι Μεγαλομάρτυρες Μηνάς, Βίκτωρ και Βικέντιος
Αγιος Μηνάς ο Μεγαλομάρτυς
  Ηταν Αιγύπτιος την πατρίδα και στρατιωτικός το επάγγελμα. Αφού παρητήθη, γιτί δεν ανεχόταν την ειδωλολατρεία, κατέφυγε στο όρος Κοτυαίου της Φρθγίας και έζησεν ασκητική ζωή. Συνελήφθη για τη χριστιανική του πίστη στο διωγμό του Διοκλητιανού και Μαξιμιανού (296μ.Χ.) και αφού εβασανίσθη φρικτά, απεκεφαλίσθη.

Αγιος Βίκτωρ ο Μάρτυς
  Αθλησε επί της βασιλείας του Αντωνίου (160 μ.Χ.) στην Ιταλία. Συνελήφθη σαν Χριστιανός και αφού βιαζόμενος δεν επείσθη να αρνηθεί τον Χριστόν, εξαρθρώνεται τα δάκτυλα, ποτίζεται με δηλητήριο και, αφού τυφλώνεται, αποκεφαλίζεται.

Αγιος Μάρτυς Βικέντιος ο Διάκονος

  Συνελήφθη για την χριστιανική του πίστη στο διωγμό του Δοκλητιανού (304 μ.Χ.), μαζί με τον επίσκοπο Αυγουστοπόλεως, Ουαλέριο, στην Βαλέντια της Ισπανίας και αφού εβασανίσθησαν σκληρά απεκεφαλίσθησαν.

  Η μνήμη των αγίων ενδόξων Μεγαλομαρτύρων Μηνά, Βίκτωρος και Βικεντίου πολιούχων της Χίου, εορτάζεται την 11ην Νοεμβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου