Μνήμη Αγίας Παρασκευής – Μνήμη Μικράς Ασίας στο Καστέλλο Χίου
Όπως κάθε χρόνο η Ένωση Αγιοπαρασκευουσίων Κρήνης Μικράς Ασίας τιμά τη μνήμη της Αγίας Παρασκευής στο ομώνυμο προσκύνημα στο Καστέλλο Χίου, με έναν ξεχωριστό τρόπο.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα την παραμονή της εορτής, ημέρα Κυριακή 25 Ιουλίου, θα τελεστεί πανηγυρικός Εσπερινός από τις 7.15 μ.μ., χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκου. Εν συνεχεία, θα πραγματοποιηθεί Ιερά Λιτανεία του Ιερού Λειψάνου και της Ιεράς θαυματουργής Εικόνος, που μετέφεραν οι πρόσφυγες από την Μικρά Ασία.
Την παραμονή μετά τον εσπερινό και τη λιτανεία της εικόνας της Αγίας Παρασκευής, που οι Μικρασιάτες μετέφεραν με κίνδυνο της ζωής τους κατά τον διωγμό του 1922, λαμβάνουν χώρα εκδηλώσεις αφιερωμένες στη μνήμη της Αγίας Παρασκευής αλλά και της Μικράς Ασίας. Εφέτος θα τιμηθούν με ειδική αναμνηστική πλακέτα και μετάλλιο η Ιερά Μονή Αγίου Μηνά, ο Δήμος της ηρωικής νήσου Ψαρών, η κοινότητα Αναβάτου και η κοινότητα Μελανιούς, επ΄ ευκαιρία της επετείου των 200 ετών από την Εθνική Παλιγγενεσία για την προσφορά τους στην πατρίδα
Την κυριώνυμο ημέρα της εορτής θα τελεστεί η πανηγυρική Θεία Λειτουργία μετ' Αρτοκλασίας.
Ειδική τιμητική διάκριση προς την ευεργέτιδα του Ιερού Ναού κ. Φιλούλα Φράγκου μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας.
Το απόγευμα ο μεθεόρτιος Εσπερινός και η Ιερά Παράκλησις.
Οι εκδηλώσεις τελούν κάθε χρόνο υπό την ευλογία και επιστασία του Σεβ.Μητροπολίτη Χίου Μάρκου, ο οποίος είναι Επίτιμος Πρόεδρος της Ενώσεως Αγιοπαρασκευουσίων.
Ο προσφυγικός Ναός της Αγίας Παρασκευής Καστέλλου κτίστηκε το 1936 με τον μόχθο και τον ιδρώτα των κατοίκων του ομώνυμου συνοικισμού και τους απανταχού Έλληνες πρόσφυγες από την Αγία Παρασκευή Κρήνης Μικράς Ασίας.
Εντός του Ναού φυλάσσεται η ιστορική και θαυματουργή εικόνα της Αγίας Παρασκευής, η οποία μεταφέρθηκε στη Χίο μαζί με άλλα σημαντικά εκκλησιαστικά κειμήλια από τους πρόσφυγες κατά την Μικρασιατική καταστροφή του 1922. Οι Αγιοπαρασκευούσοι της Μικράς Ασίας που ήταν στην πλειονότητα τους αλιείς, με κίνδυνο της ζωής τους και με “όπλο” την πίστη στο θεό και την Πατρίδα κατάφεραν να μεταφέρουν πολλά σπουδαία εκκλησιαστικά κειμήλια μαζί με σημαντικά έγγραφα και άλλα αντικείμενα, διασώζοντας έτσι τη μνήμη του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας.
Σύμφωνα με την παράδοση η εικόνα αγιογραφήθηκε τον 17ο αιώνα στο Μοναστήρι που βρισκόταν στο νησί Γούνι στη χερσόνησο της Ερυθραίας. Αργότερα, χωρίς να γνωρίζουμε την ακριβή χρονολογία, ένας Κωνσταντινουπολίτης βρήκε καταφύγιο κυνηγημένος από τους Τούρκους στο χωριό της Αγίας Παρασκευής και σε ευγνωμοσύνη αυτού συγκέντρωσε τα ασημικά από τα σπίτια του χωριού και έφτιαξε την αργυρή επικάλυψη της εικόνας.
Οι πανηγυρικές εκδηλώσεις που γίνονται κάθε χρόνο και στις οποίες συρρέουν χιλιάδες προσκυνητών, είναι προς ανάμνηση παλιών καλών καιρών, αλλά και για να "καίει η μνήμη μας άκαυτη βάτος".
Ο εορτασμός προσλαμβάνει νέα πανηγυρική διάσταση, είναι αφιερωμένος "στους νεκρούς και στους αγέννητους", σ΄εκείνους που έφυγαν και σ΄αυτούς που θάρθουν για να κρατήσουν την σκυτάλη της παράδοσης.
Ο Ναός πανηγυρίζει στις 26 Ιουλίου και γίνονται πολλές εκδηλώσεις τιμώντας τη μνήμη των Αγιοπαρασκευούσων της Μικράς Ασίας, ενώ στις 14 Οκτωβρίου γιορτάζεται το θαύμα της Αγίας Παρασκευής.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου