Εορτάζουν στις 7 Μαρτίου εκάστου έτους.
Eις τον Eφραίμ.
Μη την κεφαλήν τοις αγάλμασι κλίνων,
Εφραίμ αγάλλη, τη τομή ταύτην κλίνων.
Eις τον Bασιλέα.
Συρείς Βασιλεύς χερσί δεισιδαιμόνων,
Χείρας διασπά δεισιδαίμονος πλάνης.
Eις τον Eυγένιον, Aγαθόδωρον, και Eλπίδιον.
τριας σύναθλος του Προφήτου τον λόγων,
«Εις μάστιγας δέδωκα τον νώτον», λέγει.
Eις τον Kαπίτωνα.
Επήρε χείρας εις προσευχήν Καπίτων
Και προς Θεόν μετήρεν εξάρας πόδας.
Eις τον Aιθέριον.
Εκ του ποταμού προς Θεόν χωρείς Πατερ,
Τον εν ποταμώ σαρκικώς λελουμένον.
Εβδομάτη πατέρας μόρος ήρπασεν επτά αριθμώ.
ΒιογραφίαΕπί της βασιλείας του αυτοκράτορα Διοκλητιανού (284-305 μ.Χ.) ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Έρμων (300-314 μ.Χ.) απέστειλε στη Σκυθία τον Επίσκοπο Άγιο Εφραίμ και στη Χερσώνα τον Επίσκοπο Άγιο Βασιλέα, με σκοπό την διάδοση του Χριστιανισμού. Ο Άγιος Βασιλέας επειδή κήρυττε τον Χριστό, εκδιώχθηκε από τους ειδωλολάτρες. Όμως και πάλι προσκλήθηκε από τον ηγεμόνα του τόπου και ανέστησε, κατά τον Συναξαριστή, τον υιό του. Από το γενόμενο θαύμα και ο άρχοντας και πλήθος λαού πίστεψαν στον Χριστό και βαπτίσθηκαν. Οι ειδωλολάτρες όμως εξεμάνησαν και τον συνέλαβαν. Τον έδεσαν και τον έσυραν από τα πόδια, και συρόμενος πέθανε.
Αλλά και ο Άγιος Εφραίμ, ενώ δίδασκε το Ευαγγέλιο, συνελήφθη από τους ειδωλολάτρες και αποκεφαλίσθηκε.
Μετά τον μαρτυρικό θάνατο του Αγίου Βασιλέως απεστάλησαν στη Χερσώνα οι Επίσκοποι Αγαθόδωρος, Ελπίδιος και Ευγένιος ως κήρυκες του Ευαγγελίου και της πίστεως, αλλά και αυτοί φονεύθηκαν από τους άπιστους.
Στην συνέχεια απεστάλη υπό του Πατριάρχη Ιεροσολύμων ο Επίσκοπος Αιθέριος, ο οποίος μόλις είδε τον εθνικό λαό εξαγριωμένο, κατέφυγε στον Μέγα Κωνσταντίνο και ζήτησε την απέλαση των ειδωλολατρών από τη Χερσώνα, πράγμα το οποίο έγινε. Αφού δε ο Άγιος ανήγειρε εκεί ναό, μετέβη στον βασιλέα, για να τον ευχαριστήσει. Όμως κατά την επιστροφή του τον συνέλαβαν και τον έπνιξαν στον ποταμό Δούναβη.
Οι Χριστιανοί της Χερσώνας ζήτησαν τότε από τον Μέγα Κωνσταντίνο να τους στείλει έναν άλλο Αρχιερέα και έτσι στάλθηκε σε αυτούς ο Άγιος Καπίτων. Οι ειδωλολάτρες όμως ζήτησαν από τον Άγιο Καπίτων να τους κάνει ένα θαύμα ώστε να δουν ποια είναι η αληθινή πίστη. Ο Άγιος Καπίτων τότε, αφού φόρεσε τα αρχιερατικά του άμφια, έκανε το σημείο του Σταυρού και μπήκε μέσα σε μια αναμμένη κάμινο. Αφού έμεινε εκεί για αρκετή ώρα, βγήκε αβλαβής και άφλεκτος. Βλέποντας αυτό το θαύμα οι ειδωλολάτρες, βαπτίστηκαν και αυτοί Χριστιανοί.
Απολυτίκιον
Ήχος πλ. α’.
Τα θαύματα των αγίων σου Μαρτύρων, τείχος ακαταμάχητον ημίν δωρησάμενος, Χριστέ ο Θεός. Ταις αυτών ικεσίαις βουλάς εθνών διασκέδασον, της βασιλείας τα σκηπτρα κραταίωσον, ως μόνος αγαθός και φιλάνθρωπος.
Έτερον Απολυτίκιον (Κατέβασμα)
Ήχος δ’. Ταχύ προκατάλαβε.
Επτάριθμος σύλλογος, Ιεραρχών ιερών, αγώσιν αθλήσεως, την Εκκλησίαν Χριστού, ενθέως εφαίδρυναν, Ευγένιος Βασιλεύς τε, συν Εφραίμ Αιθερίω, Ελπίδιος και Καπίτων, Αγαθόδωρος άμα. Αυτών Χριστέ ικεσίαις, πάντας ελέησαν.
Κοντάκιον
Ήχος πλ. δ’. Ως απαρχάς της φύσεως.
Ώσπερ αστέρες άδυτοι, της νοητής ελλάμψεως, τους εν νυκτί της απάτης καθεύδοντας, υιούς φωτός εδείξατε, Ευγένιε και Καπίτων, Αγαθόδωρε Βασιλεύ και Αιθέριε, Εφραίμ συν Ελπιδίω, αθλήσαντες ως αήττητοι.
Κάθισμα
Ήχος γ’. Την Ωραιότητα.
Μυρω της χάριτος ιερατεύσαντες, ποιμένες ώφθητε λαού θεόφρονος, και ως αρνία καθαρά, τυθέντες προσηνέχθητε, Λογω Αρχιποίμενι, τω τυθέντι ως πρόβατον, Μαρτυρες Πανεύφημοι, και φωστήρες παγκόσμιοι· διο πανηγυρίζομεν πάντες, πόθω την θείαν μνήμην υμών.
Αγιογραφίες / Φωτογραφίες
Πηγή: saint.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου