Ρ/Σ ΣΗΜΑΝΤΡΟ ΤΗΣ ΧΙΑΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ: Τυρόπιτα σκοπελίτικη, στο τηγάνι ή τον φούρνο

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΖΩΝΤΑΝΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ


Πατήστε στην εικόνα για απευθεία μετάδοση

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΛΑΤΡΕΥΤΙΚΗΣ ΔΙΑΚΟΝΙΑΣ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ

.. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΛΑΤΡΕΥΤΙΚΗΣ ΔΙΑΚΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΧΙΟΥ κ. ΜΑΡΚΟΥ Μ. Τρίτη 30.04.2024, Ἱ. Προσκύνημα Παλαιοχριστιανικῆς Βασιλικῆς Ἁγίου Ἰσιδώρου. (Προηγιασμένη Θ. Λειτουργία). Μ. Τρίτη 30.04.2024, Ἱερός Ναός Ἁγ. Ἰωάννου Θεολόγου, πόλεως Χίου. (Ἀκολουθία Νυμφίου, ὣρα 19.00'). Μ. Τετάρτη 01.05.2024, Ἱερός Ναός Ἁγίου Ἰακώβου, πόλεως Χίου. (Προηγιασμένη Θ. Λειτουργία). Μ. Τετάρτη 01.05.2024, Ἱερός Ναός Ἁγίου Σπυρίδωνος Νερομύλων. (Ἀκολουθία Ὄρθρου Μ. Πέμπτης, ὣρα 19.00'). Μ. Πέμπτη 02.05.2024, Ἱερός Ναός Ἁγίου Γεωργίου Βροντάδου. (Θεία Λειτουργία). Μ. Πέμπτη 02.05.2024, Ἱερός Ναός Τιμίου Σταυροῦ Καρδαμύλων. (Ἀκολουθία Ἁγίων Παθῶν, ὣρα 19.00'). Μ. Παρασκευή 03.05.2024, Ἱερός Μητροπολιτικός Ναός Χίου. (Μεγ. Ὧραι - Ἑσπερινός Αποκαθηλώσεως, ὣρα 08.00'). Μ. Παρασκευή 03.05.2024, Ἱερός Μητροπολιτικός Ναός Χίου. (Ἀκολουθία Ἐπιταφίου Θρήνου, ὣρα 19.00'). Μ. Σάββατον 04.05.2024, Ἱερός Ναός Γενεσίου Θεοτόκου Συριωτίσσης Κάμπου. (Θεία Λειτουργία). Μ. Σάββατον 04.05.2024, Ἱερός Μητροπολιτικός Ναός Χίου. (Τελετή Αναστάσεως - Θεία Λειτουργία, ὥρα 23.00'). ΑΓΙΟΝ ΠΑΣΧΑ 05.05.2024, Ἱερός Μητροπολιτικός Ναός Χίου. (Ἑσπερινός Ἀγάπης, ὥρα 10.00'). ΑΓΙΟΝ ΠΑΣΧΑ 05.05.2024, Ἱερός Ναός Ἁγίου Γεωργίου Φρουρίου, πόλεως Χίου. (Ἑσπερινός, ὥρα 19.00'). Δευτέρα Διακ. 06.05.2024, Ἱερός Ναός Ἁγίου Γεωργίου Βροντάδου. (Θεία Λειτουργία) Τρίτη Διακ. 07.05.2024, Ἱερά Μονή Ἁγ. Μηνᾶ Νεοχωρίου. (Θεία Λειτουργία) (Ἐπέτειος Σφαγῆς 1822). Τετάρτη Διακ. 08.05.2024, Ἱ. Προσκύνημα Ἁγίου Μακαρίου Βροντάδου. (Θεία Λειτουργία). Τετάρτη Διακ. 08.05.2024, Ἱερός Ναός Ἁγίου Μάρκου Βροντάδου. (Μ. Ἑσπερινός, ὥρα 19.00'). Πέμπτη Διακ. 09.05.2024, Ἱερός Ναός Ἁγίου Μάρκου Βροντάδου. (Θεία Λειτουργία). Πέμπτη Διακ. 09.05.2024, Ἱερός Ναός Ἁγίου Μάρκου Βροντάδου. (Μεθ. Ἑσπερινός - Ἱερά Παράκλησις, ὥρα 18.00'). Παρασκευή Διακ 10.05.2024, Ἱερά Ναός Ζωοδόχου Πηγῆς Λετσαίνης. (Θεία Λειτουργία). Κυριακή Θωμᾶ 12.05.2024, Ἱερός Ναός Ἁγ. Ἰωάννου Θεολόγου, πόλεως Χίου. (Θεία Λειτουργία). Δευτέρα 13.05.2024, Ἱερά Μονή Παναγίας Βοηθείας. (Θεία Λειτουργία). Δευτέρα 13.05.2024, Ἱ. Προσκύνημα Παλαιοχριστιανικῆς Βασιλικῆς Ἁγίου Ἰσιδώρου. (Μ. Ἑσπερινός, ὥρα 19.00'). Τρίτη 14.05.2024, Ἱ. Προσκύνημα Παλαιοχριστιανικῆς Βασιλικῆς Ἁγίου Ἰσιδώρου. (Θεία Λειτουργία). .

Τυρόπιτα σκοπελίτικη, στο τηγάνι ή τον φούρνο

photo: popolis.it
photo: popolis.it
Σχετικά εύκολη και πάντα νόστιμη. Στο τηγάνι αλλά μπορεί να γίνει και στον φούρνο, σήμα κατατεθέν ενός ολόκληρου νησιού. Τη θέση του τυριού μπορούν να πάρουν τα χόρτα ή το σπανάκι, η διαδικασία και τα υλικά των φύλλων παραμένουν ίδια.

 
Σκοπελίτικη τυρόπιτα
Υλικά
  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αν θέλετε 350 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις και 150 γρ. αλεύρι κίτρινο)
  • 1 κ. γλυκού αλάτι κοφτό
  • ½ κ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1 κ. σούπας ξύδι
  • 3-4 κ. σούπας ελαιόλαδο
  • 250 γρ. περίπου νερό
Για τη γέμιση:
  • 600-700 γρ. φέτα και κατσικίσιο τυρί (τριμμένα με το χέρι)
  • λίγο λάδι για τα φύλλα και αρκετό λάδι για το τηγάνι       
Σε μια λεκάνη ανακατεύουμε καλά όλα τα στερεά υλικά, προσθέτουμε το ξύδι, το λάδι καί λίγο-λίγο το νερό. Ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη ομοιόμορφη που να μη κολλάει στα τοιχώματα. Χωρίζουμε τη ζύμη μας σε οκτώ μικρές μπαλίτσες, τις τοποθετούμε σε ένα ταψάκι αλευρωμένο και, αφού τις σκεπάσουμε με μια κάπως υγρή πετσέτα ή με λίγη μεμβράνη τροφίμων, αφήνουμε να ξεκουραστούν για περίπου μισή ώρα. Στη συνέχεια ανοίγουμε ένα-ένα ζυμαράκι με τη βέργα μέχρι να γίνει λεπτό φύλλο – δεν είναι πολύ δύσκολο και αν γίνει και καμιά τρυπούλα δεν πειράζει, αρκεί να μη βγει η γέμιση – ρίχνοντας λίγο αλεύρι κάθε φορά που χρειάζεται για να μη κολλήσει.
Όταν είναι έτοιμο, τοποθετούμε τη γέμιση στη μία άκρη, αλείφουμε το φύλλο με λίγο λάδι, κλείνουμε λίγο τις δύο πλευρές ώστε να μη φύγει η γέμιση, τυλίγουμε σε ρολό (όχι πάρα πολύ σφιχτά) και πιάνοντας τις δύο άκρες στρίβουμε την πίτα μας σε σχήμα σαλιγκαριού. Βάζουμε το λάδι σε ένα τηγάνι ή κατσαρολάκι (όχι πολύ μεγάλο) να κάψει, σαν να τηγανίζαμε δηλαδή πατάτες. Ρίχνουμε μέσα την πίτα μας, πάντα απαλά, προσέχοντας να μη τρυπήσει. Τηγανίζουμε μέχρι να πάρει χρυσοκίτρινο χρώμα και από τις δύο πλευρές. (Γυρίζουμε με δύο πηρούνια ώστε να μη σπάσει).
Βγάζουμε την πίτα από το τηγάνι, αφήνουμε δύο λεπτά να στραγγίσει από το λάδι και αμέσως μετά μπορούμε να την γευτούμε σκέτη ή με μια ωραία, πράσινη σαλάτα.
Σημείωση:
Αν θέλετε μπορείτε να φτιάξετε όλες τις πίτες μαζί και να φυλάξετε κάποιες στο ψυγείο για μία μέρα ή στην κατάψυξη για περισσότερες. Μόλις την βγάλετε από την κατάψυξη, την τηγανίζετε απευθείας.
της Μαρίας Τσέκου
Πηγή:  bostanistas.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου