Ρ/Σ ΣΗΜΑΝΤΡΟ ΤΗΣ ΧΙΑΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ: Εάν θέλετε να έχετε ένα υγιές μωρό, φέτος μην καβγαδίσετε

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΖΩΝΤΑΝΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ


Πατήστε στην εικόνα για απευθεία μετάδοση

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΛΑΤΡΕΥΤΙΚΗΣ ΔΙΑΚΟΝΙΑΣ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ

.. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΛΑΤΡΕΥΤΙΚΗΣ ΔΙΑΚΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΧΙΟΥ κ. ΜΑΡΚΟΥ Παρασκευή 29.03.2024, Ἱερός Ναός Ζωοδόχου Πηγῆς Λετσαίνης. (Β’ Χαιρετισμοί, ὣρα 19.00'). Σάββατον 30.03.2024, Ἱερός Ναός Ἁγίων Ἀναργύρων Ἐγκρεμοῦ. (Ἑσπερινός, ὥρα 17.30'). Κυριακή 31.03.2024, Ἱερός Ναός Ταξιαρχῶν Μεστῶν. (Θεία Λειτουργία). Κυριακή 31.03.2024, Ἱερός Μητροπολιτικός Ναός Χίου. (Κατανυκτικός Ἑσπερινός - Θ. Κήρυγμα, ὣρα 18.00'). .

Εάν θέλετε να έχετε ένα υγιές μωρό, φέτος μην καβγαδίσετε

Εάν θέλετε να έχετε ένα υγιές μωρό, φέτος μην καβγαδίσετε

Πολλές έρευνες κατά καιρούς τονίζουν πόσο βλάπτουν οι συχνοί καβγάδες των γονέων την υγεία των μωρών τους. Τα μωρά δε μένουν ανέπαφα από τους τσακωμούς των γονιών τους και η έκθεσή τους σε αυτούς μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο που ο  βρεφικός εγκέφαλός επεξεργάζεται το συναίσθημα και το στρες. 
Σύμφωνα με έρευνες τα μωρά που είναι παρόντα στους τσακωμούς των γονιών τους είναι πιο ευαίσθητα στο στρες. Μάλιστα αξίζει να σημειωθεί πως ο βρεφικός εγκέφαλος ανταποκρίνεται στον άγριο τόνο της φωνής ακόμα κι όταν το μωρό κοιμάται.

Πιο συγκεκριμένα, ο εγκέφαλος του μωρού, είναι ιδιαίτερα εύπλαστος με  αποτέλεσμα να αναπτύσσεται σε σχέση με το περιβάλλον στο οποίο μεγαλώνει το μωρό, και ανάλογα με τις εμπειρίες που βιώνει. Αυτή η πλαστικότητα του εγκεφάλου αφήνει τα μωρά ευάλωτα σε αναπτυξιακά προβλήματα, όταν βιώσουν υπερβολικό στρες λόγω ακαταλλήλων και σκληρών βιωμάτων όπως  είναι η παραμέληση ή η κακοποίηση.

Οι ερευνητές, προκειμένου να εξετάσουν, αν τα μωρά που κοιμούνται ακούν τους διαπληκτισμούς των γονέων τους μελέτησαν μέσω μαγνητικών τομογραφιών τους εγκεφάλους 20 μωρών, ενώ αυτά κοιμόνταν. Κατά την διάρκεια του ύπνου τους στον μαγνητικό τομογράφο, εκτέθηκαν σε ήχους από ανθρώπινες ομιλίες. Κάποιες ήταν άγριες και νευρικές, κάποιες λιγότερο άγριες, κάποιες χαρούμενες και κάποιες ουδέτερες. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, «ακόμα και κατά τη διάρκεια του ύπνου τους,  τα μωρά έδειχναν ευδιάκριτα στοιχεία εγκεφαλικής δραστηριότητας με τον συναισθηματικό τόνο της φωνής που άκουγαν».

Ελέγχοντας τη σχέση που έχει η εκδήλωση πρόωρου στρες στην παιδική ηλικία οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι, ότι τα μωρά που προέρχονται από οικογένειες που τσακώνονται συχνά είχαν πιο έντονη αντιδραστικότητα στους άγριους τόνους της φωνής, στις περιοχές του εγκεφάλου που συνδέονται με το στρες και τη συναισθηματική ρύθμιση. 
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου