Ρ/Σ ΣΗΜΑΝΤΡΟ ΤΗΣ ΧΙΑΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ: Γιατί ονομάζουμε τη γιορτή Θεοφάνεια ή Φώτα

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΖΩΝΤΑΝΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ


Πατήστε στην εικόνα για απευθεία μετάδοση

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΛΑΤΡΕΥΤΙΚΗΣ ΔΙΑΚΟΝΙΑΣ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ

.. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΛΑΤΡΕΥΤΙΚΗΣ ΔΙΑΚΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΧΙΟΥ κ. ΜΑΡΚΟΥ Παρασκευή 29.03.2024, Ἱερός Ναός Ζωοδόχου Πηγῆς Λετσαίνης. (Β’ Χαιρετισμοί, ὣρα 19.00'). Σάββατον 30.03.2024, Ἱερός Ναός Ἁγίων Ἀναργύρων Ἐγκρεμοῦ. (Ἑσπερινός, ὥρα 17.30'). Κυριακή 31.03.2024, Ἱερός Ναός Ταξιαρχῶν Μεστῶν. (Θεία Λειτουργία). Κυριακή 31.03.2024, Ἱερός Μητροπολιτικός Ναός Χίου. (Κατανυκτικός Ἑσπερινός - Θ. Κήρυγμα, ὣρα 18.00'). .

Γιατί ονομάζουμε τη γιορτή Θεοφάνεια ή Φώτα

Η
Η σημερινή εορτή ονομάζεται Θεοφάνεια ή Επιφάνεια. Οι λέξεις αυτές φανερώνουν την εμφάνιση του Θεού.
Γιατί όμως δεν ονομάζεται Θεοφάνεια η γιορτή των Χριστουγέννων, αφού τότε γεννήθηκε ο Θεός στη γη ως άνθρωπος; Αυτό συμβαίνει γιατί, αφ’ ότου γεννήθηκε ο Ιησούς, δεν έγινε
 γνωστός σε όλους και παρέμεινε σχεδόν άγνωστος μέχρι τη σημερινή ημέρα, την ημέρα της βαπτίσεώς Του. Φανερώθηκε για πρώτη φορά σε όλους τη σημερινή ημέρα με θαυμαστά σημεία από τον ουρανό.
Το ότι, μάλιστα, ήταν άγνωστος μέχρι τη σημερινή ημέρα, το φανερώνει ξεκάθαρα η φράση του Προδρόμου, που λέει:
«Βρίσκεται μεταξύ σας κι εσείς δεν Τον γνωρίζετε» (Ιωάν. 1, 26). Κι αυτό δεν είναι καθόλου παράξενο, αφού και ο ίδιος ο Βαπτιστής Ιωάννης, παρ’ ότι ήταν συγγενής του Κυρίου, δεν ήξερε ουσιαστικά ποιος ήταν και γι’ αυτό λέει: «Κι εγώ δεν Τον γνώριζα, αλλά Εκείνος που με έστειλε να βαπτίζω, Εκείνος μου είπε: ΄΄Σε όποιον δεις να κατεβαίνει το Άγιο Πνεύμα και να στέκεται επάνω του, Αυτός είναι που βαπτίζει με Πνεύμα Άγιο΄΄. Κι εγώ είδα και μαρτύρησα ότι Αυτός είναι ο Υιός του Θεού» (Ιωάν. 1, 33-34).
Φώτα επίσης ονομάζεται διότι εμφανίστηκαν τα δυο "Φώτα", ο Υιός και το Άγιο Πνεύμα. Μπορούμε εδώ να θυμηθούμε τη γνωστή φράση από τη Θεία Λειτουργία "άνωθεν εστί καταβαίνον εκ Σου του Πατρός των Φώτων", όπως σημειώνει σε κείμενό του ο λόγιος Μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιωάννης Απόκαυκος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου