Ρ/Σ ΣΗΜΑΝΤΡΟ ΤΗΣ ΧΙΑΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ: Στώμεν Καλώς, Στώμεν μετά Φόβου

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΖΩΝΤΑΝΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ


Πατήστε στην εικόνα για απευθεία μετάδοση

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΛΑΤΡΕΥΤΙΚΗΣ ΔΙΑΚΟΝΙΑΣ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ

.. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΛΑΤΡΕΥΤΙΚΗΣ ΔΙΑΚΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΧΙΟΥ κ. ΜΑΡΚΟΥ Παρασκευή 29.03.2024, Ἱερός Ναός Ζωοδόχου Πηγῆς Λετσαίνης. (Β’ Χαιρετισμοί, ὣρα 19.00'). Σάββατον 30.03.2024, Ἱερός Ναός Ἁγίων Ἀναργύρων Ἐγκρεμοῦ. (Ἑσπερινός, ὥρα 17.30'). Κυριακή 31.03.2024, Ἱερός Ναός Ταξιαρχῶν Μεστῶν. (Θεία Λειτουργία). Κυριακή 31.03.2024, Ἱερός Μητροπολιτικός Ναός Χίου. (Κατανυκτικός Ἑσπερινός - Θ. Κήρυγμα, ὣρα 18.00'). .

Στώμεν Καλώς, Στώμεν μετά Φόβου


Ὁ-Ὀρθόδοξος-Ναός-εἶναι-μιά-ἀληθινή-Θεοφάνεια.
Και κάτι ακόμη πολύ βασικό. Μέσα στην εκκλησία δεν είναι δυνατόν να υπάρξουν η ασυνέπεια και η αδιαφορία. Είναι αδιανόητο να απουσιάζει κανείς απ’ τη σύναξη της εκκλησίας και να μην μετέχει στην θεία κοινωνία. Είναι σαν να αρνείται την οικογένεια του. Και το πιο φοβερό: Είναι σά να ακρωτηριάζει το ιερό Σώμα του Χριστού. Ποιός από εμάς τολμάει να κόψει το χέρι του, ή να βγάλει το μάτι του και να το πετάξει; Και μόνη αυτή η σκέψη προκαλεί φρίκη.
Πως όμως τολμάμε να αποκόπτουμε τον εαυτό μας από το ιερό Σώμα του Χριστού και να ακρωτηριάζουμε την εκκλησία; Βεβαίως έχουμε έτοιμες πολλές δικαιολογίες και προφάσεις: Οι δουλειές, οι απασχολήσεις, τα μαθήματα, ο χρόνος… Τα δευτερεύοντα έγιναν πρωτεύοντα! Τί θα γινόταν όμως αν έλεγαν τα χέρια μας ή τα πόδια μας: «δεν ευκαιρούμε να κρατήσουμε την ενότητά μας με την κεφαλή και με την καρδιά και να πάρουμε το αίμα που αυτή μας στέλνει;» Κάτι τέτοιο θα ήταν αυτοκτονία. Πως θα κάνουμε το ίδιο εδώ; Θα αποκόψουμε τον εαυτό μας από την κοινωνία και την ενότητα με τον Χριστό και θα αρνηθούμε το αίμα που μας δίνει Εκείνος;

Γι’ αυτό και οι κανόνες της εκκλησίας ήταν ιδιαίτερα αυστηροί. «Πάντας τους είσιόντας πιστούς και των γραφών ακούοντας, μή παραμένοντας δε τη προσευχή και τη αγία μεταλήψει, ως αταξίαν εμποιούντας τη εκκλησία, αφορίζεσθαι χρή». Ηταν αυτονόητο ότι αν κάποιος αδιαφορούσε και δεν κοινωνούσε για μερικές εβδομάδες απεκόπτετο από το σώμα της εκκλησίας.
Πηγή: Λίγα λόγια για τη Θεία Ευχαριστία, Έκδοση Ιεράς Μητροπόλεως Αργολίδος, Ναύπλιο.
 http://www.diakonima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου