Ρ/Σ ΣΗΜΑΝΤΡΟ ΤΗΣ ΧΙΑΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ: Νόστιμα νηστίσιμα -σαλάτα με πλιγούρι και γλυκοπατάτες

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΖΩΝΤΑΝΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ


Πατήστε στην εικόνα για απευθεία μετάδοση

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΛΑΤΡΕΥΤΙΚΗΣ ΔΙΑΚΟΝΙΑΣ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ

.. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΛΑΤΡΕΥΤΙΚΗΣ ΔΙΑΚΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΧΙΟΥ κ. ΜΑΡΚΟΥ Μ. Τρίτη 15.04.2025 Ἱ. Προσκύνημα Παλαιοχριστιανικῆς Βασιλικῆς Ἁγίου Ἰσιδώρου (Προηγιασμένη Θ.Λειτουργία) Μ. Τρίτη 15.04.2025 Ἱερός Ναός Ἁγίου Γεωργίου Βροντάδου (Ἀκολουθία Νυμφίου, ὣρα 19.00) Μ. Τετάρτη 16.04.2025 Ἱερά Μονή Παναγίας Βοηθείας (Προηγιασμένη Θ.Λειτουργία) Μ. Τετάρτη 16.04.2025 Ἱερός Ναός Ἁγίου Γεωργίου Βροντάδου (Ἀκολουθία Ὄρθρου Μ. Πέμπτης, ὣρα 19.00) Μ. Πέμπτη 17.04.2025 Ἱερός Ναός Ἁγίου Γεωργίου Βροντάδου (Θεία Λειτουργία) Μ. Πέμπτη 17.04.2025 Ἱερός Ναός Ἁγίου Γεωργίου Βροντάδου (Ἀκολουθία Ἁγίων Παθῶν, ὣρα 19.00) Μ. Παρασκευή 18.04.2025 Ἱερός Μητροπολιτικός Ναός Χίου (Μεγ. Ὧραι - Ἑσπερινός Αποκαθηλώσεως, ὣρα 08.00) Μ. Παρασκευή 18.04.2025 Ἱερός Μητροπολιτικός Ναός Χίου(Ἀκολουθία Ἐπιταφίου Θρήνου, ὣρα 19.00) Μ. Σάββατον 19.04.2025 Ἱερός Ναός Ἁγίου Γεωργίου Βροντάδου (Θεία Λειτουργία) Μ. Σάββατον 19.04.2025 Ἱερός Μητροπολιτικός Ναός Χίου (Τελετή Αναστάσεως - Θεία Λειτουργία, ὥρα 23.00) ΑΓΙΟΝ ΠΑΣΧΑ 20.04.2025 Ἱερός Μητροπολιτικός Ναός Χίου (Ἑσπερινός Ἀγάπης, ὥρα 10.00) Δευτέρα Διακ. 21.04.2025 Ἱερός Ναός Ἁγίου Νικολάου Θολοποταμίου (Μ. Ἑσπερινός, ὥρα 19.00) Τρίτη Διακ. 22.04.2025 Ἱερά Μονή Ἁγ. Μηνᾶ Νεοχωρίου (Θεία Λειτουργία) (Ἐπέτειος Σφαγῆς 1822) Τρίτη Διακ. 22.04.2025 Ἱερός Ναός Ἁγίου Γεωργίου Φρουρίου, πόλεως Χίου (Μ. Ἑσπερινός, ὥρα 19.00) Τετάρτη Διακ. 23.04.2025 Ἱερός Ναός Ἁγίου Γεωργίου Βροντάδου (Θεία Λειτουργία) Πέμπτη Διακ. 24.04.2025 Ἱερός Ναός Ἁγίου Μάρκου Βροντάδου (Μ. Ἑσπερινός, ὥρα 19.00) Παρασκευή Διακ. 25.04.2025 Ἱερός Ναός Ἁγίου Μάρκου Βροντάδου (Θεία Λειτουργία) Παρασκευή Διακ. 25.04.2025 Ἱερός Ναός Ἁγίου Μάρκου Βροντάδου (Μεθ. Ἑσπερινός - Ἱερά Παράκλησις,ὥρα18.00) Σάββατον Διακ. 26.04.2025 Ἱ. Προσκύνημα Ἁγίου Μακαρίου Βροντάδου (Θεία Λειτουργία) Σάββατον Διακ. 26.04.2025 Ἱερά Μονή Ζωοδόχου Πηγῆς Βρεττοῦ Ἀρμολίων (Μ. Ἑσπερινός, ὥρα 19.00 Κυριακή Θωμᾶ 27.04.2025 Ἱερός Ναός Ζωοδόχου Πηγῆς Λετσαίνης (Θεία Λειτουργία) Δευτέρα 28.04.2025 Ἱερά Μονή Παναγίας Βοηθείας (Θεία Λειτουργία) .

Νόστιμα νηστίσιμα -σαλάτα με πλιγούρι και γλυκοπατάτες


δξηξ
των Αγλαΐας Κρεμέζη, Κώστα Μωραΐτη
Συνεχίζουμε τις ιδέες για τα Νηστίσιμα αποδεικνύοντας ότι δεν είναι απαραίτητες οι πρωτεΐνες για να φάμε νόστιμα και χορταστικά. Αντικαταστήστε με χοντρό πλιγούρι, αν δεν θέλετε να αναζητήσετε το «φρίκα». Το «φρίκα» είναι χοντροσπασμένο πράσινο (άγουρο) στάρι από τον Λίβανο που έχει υπέροχη γεύση.
Σαλάτα με πλιγούρι «φρίκα», γλυκοπατάτες και κόλιανδρο
Για 6-8 άτομα
Υλικά:

Για τις ψητές γλυκοπατάτες ή την κολοκύθα:
2 γλυκοπατάτες μεγάλες με το φλούδι, πλυμένες και κομμένες σε κύβους ή
1 ½ κιλό κολοκύθα ξεσποριασμένη, καθαρισμένη και κομμένη σε κύβους
ελαιόλαδο
2-3 κλωνάρια θυμάρι
αλάτι και πιπέρι μαύρο
Για το πλιγούρι:
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι μεγάλο ψιλοκομμένο
1 μεγάλη γλυκιά κόκκινη πιπεριά, κομμένη σε λουριδάκια
2 φλιτζάνια «φρίκα» ξεπλυμένο, καθαρισμένο
3 φλιτζάνια βραστό ζωμό λαχανικών
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 φλιτζάνι φύλλα κόλιανδρο ψιλοκομμένα (ή μαϊντανό ή φρέσκο κρεμμυδάκι ή ρόκα)
4 κουτ. σούπας λεμόνι τουρσί ψιλοκομμένο ή 2 κουτ. σούπας ψιλοκομμένο ξύσμα λεμόνι
1-3 πιπεριές κόκκινες καυτερές, ξεσποριασμένες και ψιλοκομμένες
3-4 κουτ. σούπας χυμό λεμόνι, φρεσκοστυμμένο
1 χούφτα κουκουνάρι, καβουρδισμένο
αλάτι και πιπέρι μαύρο φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση:
Ψήστε τις γλυκοπατάτες ή την κολοκύθα:
Προθερμάνετε το φούρνο στους 230°C. Σε γαβάθα, ανακατέψτε τις πατάτες (ή την κολοκύθα) με 3-4 κουτ. ελαιόλαδο, θυμάρι, αλάτι και πιπέρι. Απλώστε σε λαμαρίνα σε μία στρώση, ψήστε 20-30′, να μαλακώσουν. Αφήστε να κρυώσουν.
Το πλιγούρι«φρίκα»:
Σε βαθύ τηγάνι ζεστάνετε 2-3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και σοτάρετε την πιπεριά και το κρεμμμύδι να ροδίσει. Προσθέστε το «φρίκα» και σοτάρετε ανακατεύοντας 2-3′, να λαδωθούν οι κόκκοι. Προσθέστε τον βραστό ζωμό και λίγο αλάτι. Ανακατέψτε καλά και, μόλις πάρει βράσει, χαμηλώστε πολύ τη φωτιά, σκεπάστε, σιγοβράστε 15′, να μαλακώσει το πλιγούρι. Κατεβάστε από τη φωτιά και αφήστε σκεπασμένο 5′, αφού το αφρατύνετε με ξύλινο πιρούνι.
Φτιάξτε τη σαλάτα:
Σε γαβάθα ανακατέψτε μαζί το φρίκα, τις πατάτες (ή κολοκύθα), τον κόλιανδρο (ή ό,τι διαλέξετε), την καυτερή πιπεριά και το λεμόνι τουρσί ή το ξύσμα. Πασπαλίστε με το κουκουνάρι και σερβίρετέ την χλιαρή ή σε θερμοκρασία δωματίου.
Πηγή:  bostanistas.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περί του Muses Radio Player...
Έκδοση 2.1 (html5)